Frații și violența

Publicat in Blog de aura si a generat 0 Reactii | Postat la 18/08/14

Copiii tăi se ceartă frecvent? Există violență fizică sau verbală între ei?
Primul pas, pentru tine ca părinte, este acela de a învăța să-ți stăpânești furia. Învață să înlocuiești comanda “gata!” cu “liniștește-te!”; asta poate înlocui cu succes țipetele tale și totodată atenționezi astfel copiii că fac ceva ce nu au voie. Ca părinte, ai tendința să țipi în fața copiilor din două motive: pentru că fac ceva interzis și asta înseamnă încălcarea regulilor; și în al doilea rând că nu ascultă atunci când le atragi atenția. Și asta te poate aduce în punctul în care și tu să-ți pierzi controlul, iar asta nu va ajuta pe niciunul dintre voi.
Dacă copiii nu sunt învățați la timp cum să negocieze și cum să facă anumite compromisuri, ei vor continua să fie agresivi, pentru ca doar așa știu să obțină ceea ce vor. Nu uita, copiii tăi nu se nasc cu aceste abilități, e datoria ta ca părinte să-i înveți să-și controleze emoțiile. Copiii cu vârsta peste cinci ani, reușesc mult mai ușor să găsească calea de a se liniști.
Există câteva soluții ce te pot ajuta să gestionezi mai ușor situația și totodată de-ai învăța pe copii că-și pot rezolva disputele.
Când copiii se bat, soluția este să-i desparti imediat și să-i trimiți în camere separate până se calmează. Abia după ce se calmează, discuți cu ei cele întâmplate.
Așează-i față în față, pe două scaune , și spune-le că se vor putea ridica abia atunci când problema lor va fi rezolvată. La început, va fi nevoie și de tine pentru a-i ghida dar în timp, vor învăța singuri să ajungă la “împăcare”.
E important să aplici chiar acum, după negocierea dintre ei, regula prin care nu au voie să se joace unul cu altul timp de o oră. Mai mult, ar fi bine să stea în camere separate, fără tv, tabletă sau calculator. Aceasta este ora în care-și vor duce lipsa unul altuia, pentru că nu-i așa, jocul de unul singur e plictisitor.
Dacă copiii tăi sunt mai mari, cere-le ca înțelegerea dintre ei să fie menționată în scris și semnată de amândoi. Această înțelegere conține deasemenea sancțiuni, pedepse dar și recompense. Pune această hârtie undeva la vedere!
Mare atenție! De cele mai multe ori, se întâmplă ca un copil să fie favorizat. Observă cu atenție și comportamentul tău ca părinte și alegerile făcute de tine sau de voi (părinți, bunici, bonă).
Încurajează-i și laudă-i atunci când reușesc să se înțeleagă. Spune-le cât de mult îi iubești și cât de mândră/u ești de ei.
Nu uita, cu cât le acorzi mai multă atenție, în mod egal, cu atât mai mult se vor simți apreciați și încurajați să aibă un comportament pozitiv.

Aura Macavei

0 Reactii »

Nu exista reactii. Spune-ti tu parerea!

RSS feed pentru comentariile acestui articol. TrackBack URL

Lasa un comentariu

Adauga comentariul tau respectand termenii si conditiile website-ului. Foloseste un limbaj decent si clar.

© 2012 Toate drepturile rezervate Psihoterapeut Aurelia Macavei
Design de Enasoni Design, implementare de J Mihai